sâmbătă, noiembrie 26, 2011

Piramida rasturnata...

Sintagma "varful piramidei trofice" este atat de folosita incat nu ma mira lipsa de reactie fata de subintelesurile care manipuleaza opinia publica: a fi in varful "piramidei trofice" este de bine, este ceva superior si de dorit, este ceva de invidiat, ceva ce denota superioritate pe toate planurile, este ceva plin de forta, autosuficient (asta este chiar stupid, stiu!) sau pe scurt, the best!

As preciza ca pozitia din varful piramidei cu pricina, nu este o pozitie "de top" decat in ceea ce priveste mancarea, adica cel de pe pozitia respectiva ii poate manca pe ceilalti. Este o anumita conotatie de forta si suprematie fizica in sintagma respectiva, care in lumea animala vine la pachet cu o anumita "responsabilitate" fata de ceilalti, tradusa prin comportamente de grup si individuale prin care se protejeaza un anumit teritoriu si se mentine echilibrul in cadrul aceluiasi teritoriu, care este necesar pentru supravietuirea fiecarei specii...

Desigur, la oameni lucrurile stau putin altfel! Adica ce, te straduiesti sa ajungi in varf ca sa ai grija de ceilalti, si sa ai mai multe griji decat inainte?Pai de ce ne cocotam in varf??? Ideea este ca ceilalti sa aiba grija de noi, sa ne slugareasca, sa umble cu sfiala ca si cum ar fi gresit prin faptul ca s-au nascut, sa munceasca pana la epuizare, sa ne aduca profit si in ultima instanta sa moara in razboaiele stupide pe care pe care "liderii lantului trofic" le-au gandit pentru satisfacerea orgoliului si lacomiei care au depasit demult granitele speciei...

Ce facem cu planeta si cu speciile alaturi de care o impartim, nu mai spun ca se stie foarte bine! Interesant este insa, ce facem cu noi.... Anumite popoare s-au trezit prin conjuncturi istorice dar si eforturi proprii, in pozitii de varf ale piramidei mai sus amintite - care a devenit o piramida politica, adica in postura celui care ii poate domina fizic si chiar anihila pe ceilalti. Responsabilitatea fata de restul semenilor apartinand unor popoare sau rase diferite a fost inlocuita de atitudini aberante, care cuprind exterminarea si exploatarea intr-o combinatie cinica si in egala masura INCONSTIENTA.

De ce inconstienta? Am sa ma explic!

Forta si mobilitatea pe care le presupune pozitia din varful piramidei, sunt mari consumatoare de energie, energie care va fi folosita exclusiv atat pentru controlul celorlalti cat si pentru eficientizarea propriilor eforturi, a propriilor "miscari" in sensul dobandirii de forta suplimentara.

Pentru inteligenta si spiritualitate, pentru efortul de a renunta la tipare si de a accepta noul, nu mai ramane prea mult!

Cu alte cuvinte, a fi in varful structurii politice internationale, nu inseamna defel a fi si in varful "piramidei civilizatiei". Faptul ca un stat are "muschii" foarte mari, o forta de reactie uriasa, nu inseamna ca este si din punct de vedere al civilizatiei la acelasi nivel, nu inseamna ca in actiunile sale exista o motivatie superioara, nu inseamna ca "binele si dreptatea" se afla incorporate in aceste actiuni. Nu inseamna ca daca avem pumnul mai greu si muscatura mai puternica, avem si creierul mai dezvoltat! Natura ne arata ca intotdeauna a fost chiar invers!

Atunci cand alergi si te lupti foarte mult sunt toate sansele ca cei care nu alearga si nici nu lupta, sa dezvolte tehnologii, modele, sa descopere esente si adevaruri, sa viseze, sa fie inspirati intr-un mod care ii face superiori din punct de vedere spiritual oricarui "pradator". Americanii au incercat sa compenseze acest deficit de "creiere" caracteristic statelor dominante, incurajandu-i pe "ganditori" sa emigreze si sa le ofere rezultatele muncii lor in schimbul recunoasterii, banilor si a "visului american". Dar, nici ei nu au reusit sa dezvolte o civilizatie care sa poata tina in balanta imensa forta militara pe care au dezvoltat-o! Si ar fi pur si simplu imposibil sa o faca, pentru ca nu poti merge in acelasi timp pe doua drumuri diferite!

Aceasta ar fi pe scurt drama actuala: incapabili de integrare a spiritualitatii contemporane, puternicii planetei isi impun surogatul de civilizatie pe care nici macar reclama si propaganda intensa nu il pot face altceva decat este: un surogat...
De aceea, precursorii civilizatiilor antice si medievale supara, devin indezirabili in contextul in care produsul acestora depaseste tentatia vulgara a "visului dominatiei universale", a legii fortei pumnului si a muscaturii mai mari.
Chiar daca in piramida globalizarii corporatiile au transformat jocul politic in teatru al absurdului, acesta nu a imprumutat valentele culturale ale "teatrului" ramanand doar cu cele ale "absurdului". Jocul autentic, rolurile autentice devin astfel deranjante, cu atat mai mult cu cat au ramas apanajul statelor slab dezvoltate: curentele religioase au o doza de ridicol - religia consumerismului este ridicola prin esenta; societatile tribale sufera de primitivism - cele "democratice" sufera de ipocrizie si mesianism, asumandu-si razboinice "misiuni eliberatoare"; zestrea spiritual-culturala poate indemna la resemnare - negarea celorlalti si a culturii lor inseamna negarea implicita a prezentului.
Si chiar daca istoria este scrisa de invingatori, sau cu atat mai mult, varianta oficiala a istoriei nu va insemna altceva decat incercarea permanenta de a masca "dizabilitatile" cuceritorului, care intotdeauna este "mai civilizat", are o religie "adevarata", serveste cu onoare si jertfa un ideal universal cum ar fi libertatea, de exemplu si poarta in piept sau pe cap un semn care arata tuturor ca a fost ales de zei sau de Dumnezeu insusi pentru misiunea Lui pe pamant.
Si cum spuneam, natura ne arata ca a fost si este exact invers: cu muschi atat de mari, cu muscatura atat de puternica, nu prea mai ramane loc pentru creier. Cat despre inima......... ultimele studii ale cercetatorilor britanici arata ca inima este un organ care cand nu bate sta, iar din cauza lipsei de fonduri, cercetarile au fost oprite... Vom reveni cu noutati, noapte buna!

foto: http://abortioneers.blogspot.com/2011/01/saluting-our-soldiers.html

Niciun comentariu: