marți, ianuarie 15, 2013

Contemporani cu istoria

Se intampla sa fim contemporani cu o serie de factori ( fenomene, forte, manifestari,) modelatoari ai zilei de maine. Putini dintre acestia insa se vor "iscali" istoric, ramanand in constiinta generatiilor viitoare.
Patrunderea in constiinta colectiva tine de factori diversi care se muleaza pe  valoarea intrinseca a fenomenelor de care ne vom amintii ca fiind contributori la cresterea noastra spirituala, mult mai mult decat pe propaganda intereselor de moment.

Incercand sa privesc dincolo de moment, remarc un grup de oameni remarcabili pe care generic i-as numi "realizatorii de televiziune ai Antenei 3". Chiar daca afirmatia de mai sus poate parea bombastica, pupincurista, etc., mi-o asum fara jena. Oameni ca Victor Ciutacu, Mircea Badea, Radu Tudor, Dana Grecu, Oana Stancu, Adrian Ursu, Mihai Gadea, Oreste Teodorescu, etc fara pretentia de a detine monopolul adevarului absolut, au impus dezbaterilor un nivel de luciditate de care ne vom aminti cu dor in anii care vor urma...

Desigur, firesc ar fi sa perseveram in abordarea lucida a faptelor si evenimentelor, astfel incat demersul lor sa se incadreze intr-un firesc al dezvoltarii media, fara nimic spectaculos in sine.
Din pacate nu sunt semne in aceasta directie, iar luciditatea a devenit cel mai mare dusman al trusturilor media. O spun remarcand efortul lor singular si totodata dispretuit de factorii de forta care tind sa ne monopolizeze existenta. Deocamdata, setea de analiza lucida a spectatorilor influenteaza pozitiv reitingul si se suprapune convergent cu interesele publicitare ale unor mari corporatii. Deocamdata.

Dincolo de "adevarat" sau "fals", emisiunile difuzate de Antena 3 contin o invitatie la dialog intr-o maniera transanta, pertinenta. Se lasa farafastlacurile la o parte, falsa pudibonderie. Se ataca, se musca, se aduc argumente, nu se insulta logica sau bunul simt. Nu se arunca la gunoi atributele cognitive ale disputelor in favoarea isteriei, a spectacolului fad, lipsit de fond. Se readuc valorile nationale in prim plan fara ostentatie si dincolo de negot.

Cand se discuta cu argumente si se comenteaza logic pe subiect, telespectatorului i se ofera o platforma de discutie prin care si el, telespectatorul este ridicat. Nu disputa ne macina veacul ci deturnarea ei spre nimic.
Nu lupta ne neaga ci lipsa de substanta a scopului ei.

Ma uit cu admiratie la cei cativa care in mijlocul celui mai infect amalgam intre propaganda si manipulare ne-au adus in atentie luarea de pozitie ca un alt fel de a fi, unul vertical.
Nu, ei nu detin adevarul absolut. Pot fi criticati, gresesc uman iar uneori realizeaza audiente record.
Au ridicat dezbaterea publica la nivelul pe care sa ne regasim si propriile opinii; iar asta ne face contemporani cu istoria si cu cei care o scriu prin ei insisi...

La multi ani, Antena 3!


Niciun comentariu: