duminică, martie 04, 2012

Cand sarbatorile se repeta

Reclamele pertinente, care "ating" sunt din ce in ce mai multe... Intr-o perioada de criza economica si financiara, pare destul de curios nu atat asaltul publicitar cat puzderia de noi masini, bunuri, servicii, care se inghesuie in pauzele publicitare spre constientul (si mai ales subconstientul... ) nostru!
Nu pot sa nu remarc continutul acestor spoturi publicitare sau obiectul lor: bunuri pe care le aveam intr-o alta forma si acum 30-20 de ani!!! Nimic nou in esenta dar nou in ambalaj! Cu cateva exceptii, reclamele vizeaza piata auto, telefoniei mobile, imobiliara sau a ofertelor de turism.
Daca in urma cu 20 de ani o familie din cinci (sau din zece?) isi permitea un autoturism Audi, acum se incearca biciuirea dorintei fiecarui salariat sau nesalariat de a avea un Audi! Dar despre BMW, ce spuneti? Pai nu ar fi grozav sa avem toti BMW? Nu, ca unora nu le place tractiunea pe spate! Dar a aparut BMW 4x4!!! Deci, ne putem dori si lupta in acelasi timp pentru a avea un produs de calitate!
Ceea ce ma surprinde insa, este ca in toata avalansa de oferte nu gasesc nimic nou, conceptual nou! Am ramas sa ardem benzina si motorina (o facem de aproape o suta de ani...), ne inghesuim in aceleasi coridoare de transport (nu ne mai inghesuim in autobuz, ne inghesuim pe autostrada sau drumuri nationale...), ne hranim cu aceleasi vise despre a avea maine ceea ce vecinul are astazi...
Unii aveau in anii '30 vila cu piscina. Acum vrem toti vila cu piscina si suntem tot mai multi cu vila si piscina. Dezideratul omenirii pare a fi vila si piscina pentru fiecare locuitor al planetei... Faptul ca odata cu cresterea numarului de posesori de vile cu piscina se observa cresterea numarului celor afectati de foamete, pare doar o coincidenta nefericita...
Criza energetica si ecologica ne lasa reci, suprapopularea si criza alimentara parca se petrec pe alta planeta... Unde sunt tehnologiile pe care le proiectam in anii '70-'80? Unde este energia ieftina si disponibila pentru care nu am mai avea nevoie de conflicte? Sau ea ramane un deziderat indepartat tocmai pentru a mai putea justifica agresivitatea militara si politica ?? Unde sunt statiile de desalinizare ecologice ale caror proiecte (Henri Coanda a proiectat asa ceva prin anii '60) au ramas insa "neinteresante" pentru investitori??
Saltul pentru care omenirea se pregatea de ceva vreme, nu a mai avut loc si in plus se bate apa in piua despre preturile carburantilor si perspectivele pietei de produse petroliere pentru urmatorii nu stiu cati zeci de ani... Saltul calitativ a fost inlocuit de cresterea cantitativa si epuizarea resurselor. Calitatea mai poate sa astepte...
In anul 2012, mai folosim combustibili fosili si visam la un bolid pe patru roti care sa atinga suta de kilometrii in cat mai putine secunde. In anul 2012 apa a devenit o problema, padurile se taie pentru mobila iar aurul si nu numai, se exploateaza prin decopertare si tratare chimica, adica prin transformarea solului si subsolului in steril toxic.
Invatamantul s-a superficializat prin hiperspecializare: in lipsa viziunii de ansamblu, profesionistii se transforma in "furnici muncitoare". Cei care au "vazut" altfel bunastarea omenirii si a planetei implicit, au devenit dusmanii celor care au impresia ca protejand resursele ar ramane fara a 4-a generatie de smartphone, adica fara un indiciu clar al nivelului de trai elevat!
Aparatorii dialogului au devenit dusmanii purtatorilor de idei prefabricate pentru care insa nu au argumente. Aparatorii sentimentelor au devenit dusmanii consumatorilor circului sentimental mediatic, pentru ca sentimentul autentic exclude profitul neconditionat... Aparatorii spiritualitatii au devenit dusmanii inchinatorilor la moaste si icoane, ai prestatorilor de duminica de program religios.
Omul a devenit dusmanul multor oameni, din ce in ce mai multor oameni. Omul a devenit o singularitate evidenta pe care multimea o detesta. Institutiile il detesta. Politicienii il detesta. Biserica il condamna...
Ma ingrozesc la gandul ca se apropie sarbatoarea Pastelui si va curge din nou sangele mieilor sacrificati. Iar aparatorii lor vor fi imediat identificati cu dusmanii traditiilor neamului... Pentru ca asta se intampla: se identifica tot ceea ce ne-ar putea ridica sau inalta cu dusmanul confortului, civilizatiei, al noului in general.
Iar gloata se identifica cu specia..
A facut-o intotdeauna. Si vine Pastele. Si vine degeaba...

Niciun comentariu: