sâmbătă, august 14, 2010

oameni si fapte...

Primesc un telefon dis-de-dimineata - prea de dimineata.. reporterul pro tv se scuza, se prezinta si imi cere cateva detalii despre fata din Fagaras, gasita carbonizata... Scurtez discutia explicandu-i ca nu sunt in tara si nu am nici un fel de detalii, apoi intru pe site-ul unui ziar pentru a ma dezmetici.
"Fapta abominabila...", "...studenta ucisa cu bestialitate...", "...Victima inca traia cand..." si o serie intreaga de detalii despre o crima petrecuta in Fagaras, intr-o casa de pe strada George Cosbuc... detalii care se amesteca, se pierd printre amintiri... Este o strada frumoasa inca, casele isi pastreaza aerul patriarhal subliniat de stilul brancovenesc, de curtile cu flori din fata... Revin rapid in prezent: comentarii, declaratii oficiale, arestarea criminalului, din nou comentarii. Majoritatea comentariilor apar dupa "enuntarea" pedepsei: "Vinovatul risca pana la 25 ani de inchisoare" ...
Majoritatea comentariilor denota furie, frustrare in fata neputintei de a face dreptate, ura.. Nu vreau sa supralicitez, nu vreau sa pun paie pe foc. Invit la luciditate. Un individ inchis in puscarie, inseamna: mancare pe banii contribuabililor, cazare pe banii acelorasi, asistenta sociala si medicala. Mai sunt si alte persoane in aceasta situatie? Daca da, care?
De exemplu, locatarii azilelor de batrani isi vireaza pensia asezamintelor respective si ei primesc mancare, cazare, asistenta medicala si sociala.. sau ar trebui sa o primeasca. Persoanele cu handicap sau dizabilitati majore primesc un ajutor financiar din care NU-SI pot permite sa-si plateasca cazarea, mancarea si au o minima asistenta sociala si medicala. Pensionarii primesc pensia din care cei norocosi reusesc sa-si plateasca intretinerea, mancarea, impozitele si medicamentele, iar marea majoritate nu. Copiii primesc alocatie, adica o suma minimala care le asigura partial mancarea sau imbracamintea. Nu vreau sa jignesc pe nimeni prin aceasta alaturare, dar este evident ca puscariasii sunt categoria privilegiata dintre toti cei enumerati mai sus.. Iar daca va spune cineva ca da, dar ei nu sunt liberi, am sa-l invit sa-si redefineasca termenul de libertate in cazul varstnicilor pensionari din Romania.... Se poate vedea ca a fi puscarias in Romania este o pozitie sociala cu reale ajantaje fata de alte persoane care, fie s-au nascut fara putinta de a munci si a se intretine, fie au muncit o viata si acum nu se mai pot intretine sau varsta nu le permite sa se intretina singure...
Adica a fi puscarias in Romania este un privilegiu, din punct de vedere material. Nu demult, povesteam cu unul dintre colegii de la ambulanta care isi exprima nemultumirea fata de statutul privilegiat al celor care au fost in puscarii, concluzionand ca cetateanul cu greutate este fostul puscarias, pentru ca el are relatii atat printre alti puscariasi cat si printre oamenii legii, este un fel de "n-are ce pierde", este intimidant si ...are scoala vietii!! (.. este chiar un fel de model...)
Adica a fi un puscarias este un privilegiu si din punct de vedere social!!!
Daca veti apleca urechea la muzica subculturala care a invadat localurile si odata cu ele viata de noapte si zi a romanilor (se "numeste" manele..!!) veti auzi despre "fratele" din puscarie, "dusmanii" care l-au inchis,...ooooh viata mea!!!...si altele.
Adica a fi un puscarias devine un privilegiu cultural !!
Aceste trei privilegii ale scursurilor sociale romanesti devin definitorii pentru reprezentantii clasei politice. Daca partidele aflate la putere au privilegiat primariile unde membrii aceluiasi partid erau in functie, daca diversi "intreprinzatori" au fost iertati de datorii cand partidul pe care il slujeau ajungea la putere este timpul sa ne intrebam pe cine dracu am ales, daca lichelele si jigodiile sunt privilegiate mai ales cand sunt etichetate ca atare? A taiat cineva 25% din mancarea, caldura, fondurile puscariilor?? Ca din salarii au taiat! E timpul sa ne intrebam CINE APROVIZIONEAZA CLASA POLITICA CU CADRE??? CARE ESTE PEPINIERA OAMENILOR POLITICI DIN ROMANIA?? CARE ESTE GHIDUL DE MISCARE AL OAMENILOR POLITICI, LEGEA SAU FARADELEGEA??
Este timpul sa ne intrebam pe cine platim din banii nostri, si asa destul de putini, daca parintii nostri pensionari merita mai putin decat o lichea in arest, daca ne putem permite puscarii de lux si copii analfabeti , o clasa politica inutila cu pretentii princiare, daca ne putem permite tacerea si resemnarea, si dispretul, si sila, atat de costisitoare.. Este timpul sa ne intrebam daca nu am dormit destul ascultand imnul national si sa-l mai ascultam o data!

Niciun comentariu: