marți, august 10, 2010

doua ture de glob..

De o luna de zile, adresa mea contine indiciul UK, viata inseamna acomodare, cuvantul "greu" are conotatii pe care nu le-as fi banuit inainte... Intr-un scurt popas, cand golul de mine ma sufoca, incerc reconectarea la stirile de acasa.
Descopar un articol ciudat, in care presedintele tarii MELE, considera ca fireasca plecarea medicilor si altor specialisti din Romania, ba chiar puncteaza ca pe un obiectiv atins, faptul ca munca in Romania s-a liberalizat, putand astfel sa mergem si sa muncim unde suntem mai bine platiti... adica ce nu face omul pentru niste bistari in plus??
Dincolo de cinismul imbecil, descopar o incercare dibace, de a ocoli intrebarea vizand cauza plecarii atator specialisti. Pentru evitarea unei intrebari care cere un raspuns incomod, e bine sa plusezi cu o afirmatie socanta, ca cea facuta de genialul conducator.
Totusi, am sa pun intrebarea si voi da si raspunsul pe care Basescu le-a evitat cu gratia unui porc sub intuitia satarului. Deci "De ce pleaca romanii - forta de munca calificata - din Romania?
1. Pentru ca nu sunt lasati sa munceasca, traind un sentiment de inutilitate complex.
2. Pentru ca sunt folositi, in cel mai bun caz, sa sustina imbecili si lepre - ca fiica domniei sale -, sa acceada in functii.
3. Pentru ca pe strada sau la munca, sentimentul de insecuritate te insoteste ca o umbra, justitia si politia fiind tot atat de ineficiente ca si programele de guvernare.
4. Pentru ca indiferent de locul de munca, seful sau sefa este un idiot numit pe criterii politice, care se simte amenintat si jignit de toti aceia care fac performanta.
5. Pentru ca le este imposibil sa-si sustina familia - adica sa le asigure copiilor accesul la educatie si o buna pregatire profesionala.
6. Pentru ca sunt satui sa stea in genunchi - a se citi la coada -, in fata unui aparat birocratic si corupt pentru a-si plati taxele, impozitele...
7. Pentru ca nu au bani de concedii, masina si toale. Da, si pentru asta, dar in ultimul rand. Domnul Basescu uita ca nu se pleaca din Romania in masa pentru ca doctorii sau inginerii vor iaht si avion personal, iar Romania nu-si permite sa le ofere atatia bani! Banii sunt importanti si putem vorbi despre ei ca fiind o motivatie suplimentara pentru foarte putini dintre cei care pleaca. Daca ne referim la hrana, imbracaminte, educatie, siguranta, atunci vorbim despre subzistenta. Iar un stat care nu poate sa le ofere nivelul de subzistenta cetatenilor sai care presteaza o munca calificata, nu este un real stat. Este un soi de rahat pe care bazaie un roi de politico-analfabeti.
Intre bani - aia cu care iti cumperi paine, si bani - aia cu care pleci in Maldive, este o mare diferenta, si nu doar de numar. Pentru primii, statul trebuie sa fie garant ca ii vei primi in schimbul contributiei tale sociale. Pentru cei din urma, este o problema individuala daca ii doresti sau nu, daca doresti sa faci un efort in plus pentru ei, sau nu.
Domnul Basescu nu face diferenta si aflu cu stupoare ca zeci de mii de specialisti au plecat din Romania pentru ca vor sa fie "mai bine" platiti... si nu pentru ca nu "erau" platiti. Nu e vorba aici ca Romania nu-si permite sa-si plateasca medicii, profesorii etc. Nu!! E mult mai grav: in ultimii ani, Romania nu-si mai permite onorarea contractului social cu cei care produc servicii sau bunuri!! Romania nu-si permite sa garanteze drepturile fundamentale ale omului-cetatean !! Adica Romania a iesit sub carma vigilentului conducator, din Europa, navigand spre tarile lumii a treia.
Astfel, acesta postare nu este decat un mod particular de a-mi exprima recunostinta, ca intr-un moment greu, "presedintele Basascu" mi-a reamintit de ce am parasit Romania.....
Si inca ceva... titlul nu are legatura cu postarea, tot asa cum presedintele tuturor romanilor, nu are, din pacate, nici o legatura cu acestia.

Niciun comentariu: