joi, decembrie 25, 2014

Nu stii ce pierzi!...


De la beletristica la reportaj, de la vocabularul cotidian la dizertatiile stiintifice, sintagma “si-a pierdut cunostinta” ne-a devenit familiara prin uzanta. Dupa ’89, psihologi, medici, lingvisti si filosofi ne-au atras atentia ca sintagma are o constructie nefericita si ne-au recomandat forma “si-a pierdut constienta”. Presa a preluat rapid informatia si cat ai zice “constiinta”, persoanele cazute in strada au devenit perdante a ceva ce nu stiu daca au intalnit vreodata, iar daca s-au intalnit cu acest inefabil numit “constiinta”, ma indoiesc ca in situatia lor tocmai acest element ar fi facut diferenta fata de starea dinamica, de dinaintea incidentului.

Pentru a nu vorbi doar vorbe si atat, indraznesc o analiza asupra termenilor folositi pentru a eticheta un lesin, acea stare a persoanei in care ea nu mai este capabila sa raspunda la stimuli, cu pastrarea insa a functiilor vitale: respiratie si circulatie sangvina.

Orice afirmatie in sensul de a pierde, speculeaza prezumtia de a fi avut acel ceva care mai apoi s-a pierdut. Astfel,“a ne pierde constiinta” este o afirmatie care prezuma ca am fi fost candva detinatorii ei. Chiar daca definitia constiintei este destul de flexibila si definirea ei este departe de a se fi incheiat (DEX :”Forma cea mai înaltă, proprie omului, de reflectare a realităţii obiective, produs al materiei superior organizate -creierul uman- şi al vieţii sociale. ♦ Ansamblu de procese psihice variate, complexe, cuprinzând senzaţii, percepţii, reprezentări, noţiuni, judecăţi, raţionamente, inclusiv procese afective şi voliţionale” sau “ ca fragment al realitatii cu care ne identificam la un moment dat” si care de fapt ne defineste si nu se lasa definita – in viziunea reprezentantilor psihologiei transpersonale Ken Wilber sau Stanislav Grof), tot nu putem trage concluzia ca ar fi o gogoasa care ne-a scapat din buzunar! Eventual am putea sa pierdem accesul la constiinta, dar nu vad cum am putea diferentia astfel un lesin de o betie crancena…

“Sa ne pierdem constienta” pare o formulare mai fericita si totusi… Asta ar presupune ca persoana in cauza a fost in prealabil constienta! Chiar daca facem abstractie de cei care traiesc sub efectul alcoolului si drogurilor si tot ar ramane dificil de diferentiat o lipotimie, de un somn adanc. Nu mai vorbesc despre toti cei care traiesc in plina reactie: patimasi, isterici, dominati de ura, furie sau cinism, indiferent daca au fost sau nu internati intr-o sectie de psihiatrie! Sa fim propriul observator, tacut, lucid, pe parcursul intregii zile. De cate ori o facem? Si cat “ne tine”? In cea mai mare parte a timpului suntem dominati de automatisme, clisee, preconceptii si prejudecati. Memorarea evenimentelor este posibila doar in stare constienta. Puteti verifica la sfarsitul zilei cat de multe va mai amintiti despre ziua care a trecut si astfel va puteti estima durata starii de constienta. Oricum ar iesi, nu va speriati!

Prima varianta, aceea de “a ne pierde cunostinta” are un ton glumet desprins din interpretarea termenului de “cunostinta” in sens de persoana cunoscuta. Dar totodata folosim termenul de cunostinta in sensul de cunoastere: “nu am stiinta” sau “nu am cunostinta despre aceasta”. Privind acest termen din perspectiva cunoasterii pe care o prezuma, “a pierde cunostinta” ar deveni sinonim cu pierderea capacitatii de cunoastere; si da, intr-un lesin se intampla si acest lucru. In ceea ce priveste sensul de persoana apropiata, oricat ar parea de hilar acesta, se integreaza cel mai bine in situatie: persoana care lesina il pierde pe cel pe care il cunoaste vag, mai mult din descrierile celorlalti si totusi suficient de apropiat pentru ca viata sa nu poata continua fara acesta. Se pierde pe sine insusi, dar cel mai probabil, dupa ce isi va reveni va povesti episodul ca si cum si-ar fi pierdut pentru ceva vreme o cunostinta apropiata – “ nu am mai stiut nimic!” – si nu ar fi departe de adevar!

Stiu ca am vrea sa ne consideram constienti, dar rareori suntem. Am vrea sa avem si “constiinta” in sacosa, dar rareori ne lasam accesati  de mai mult decat de nivelul bazal al acesteia. Si pentru ca mai avem o saptamana pana la inceputul noului an, as face o urare: in anul care vine, sa ne pierdem cunostinta si sa ne recastigam prietenul: pe noi insine.

foto: www.silentlocations.wordpress.com 

La Multi Ani!

Niciun comentariu: