sâmbătă, iunie 08, 2013

Rosia Montana - profilul unei crime

Dupa o lunga perioada de tacere, revin cu durerea, mahnirea si revolta pe care actul criminal il poate naste in sufletul celui inca neabrutizat, inca neadus la stadiul de vierme viermuitor...

In orasul in care m-am nascut era o fabrica, intre multe altele. Productia acesteia consta din mobila ceruta la export, iar angajatii in numar de 2400, lucrau in trei schimburi asigurand cu greu cererea. Dupa '89 fabrica a fost falimentata si acum agonizeaza in faliment.

Cei de la Gold Corporation ne "ameninta" cu crearea a 600 de locuri de munca! Un cacat in comparatie cu ceea ce s-a distrus printr-o vanzare si privatizare dirijat falimentara. O gluma sinistra care sa estompeze vigilenta opozitiei fata de acest proiect criminal: exploatarea aurului de la Rosia Montana prin decopertare, folosindu-se cianuri.

In primul rand as ridica o intrebare de bun simt: de ce este atat de important aurul? Raspunsul ca este folosit in circuitele integrate ale satelitilor si a altor echipamente de ultima generatie, este o gargara ieftina. Majoritatea cantitatii de aur extrase este depozitata in banci si trezorerii sub forma de lingouri. Deci??? 'Este bine cotat la bursa!' vor spune unii. Si daca maine se va cota bine la bursa sangele uman, ce vom face, ne vom exangvina? Daca maine se va cota bine la bursa pielea umana, ne vom jupui?

Deocamdata, utilitatea aurului este derizorie si singurul tel al companiilor exploatatoare ar fi acela de a-l tazauriza si folosi ca moneda de schimb. De ce tocmai aurul??? Cand veti avea un raspuns pertinent, va rog sa mi-l impartasiti si mie.

Trecand peste aceasta, s-a hotarat la nivel international ca aurul este foarte pretios. Deci, trebuie extras! Ce facem insa cu oamenii, cu mediul, cu biodiversitatea sub care se afla respectivele zacaminte? Ne cacam in ele! In ciuda limbajului frust folosit, el este doar un eufemism al atitudinii corporatiilor fata de ceea ce le impiedica sa ajunga la resurse.

Am sa dau un exemplu care poate parea rupt de subiect, dar nu este.
In padurea Amazoniana s-a inceput exploatarea lemnului si a resurselor subsolului, urmand defrisari masive si poluare din greu. Desigur, erau si niste indigeni, niste fiinte umane care locuiau acolo de multe secole si traiau din ceea ce le ofereau jungla, apele, pamantul. Ei stateau in calea corporatiilor "aducatoare de progres". Asa ca, marii civilizatori ai planetei au hotarat exterminarea lor cu mitraliera si confiscarea terenurilor. Ce drept poate avea un om asupra terenului pe care s-au nascut el si stramosii sai, daca nu are acte oficiale de proprietate redactate in engleza??? Nici unul! Corporatiile americane, engleze, franceze, cu ajutorul autoritatilor locale au tinut sub tacere genocidul planificat, iar volumul investitiilor in zona este direct proportional cu numarul si volumul gropilor comune in care bastinasii au fost "stramutati" grabnic!

Datorita presei, a capacitatii de informare asupra relitatii din teren, a pozitiei central-europene, in Romania este putin mai greu... Nefiind o zona izolata si ferita de ochii comunitatii internationale, in Romania trebuie folosite mituirea oficialilor, presiunile ambasadelor, campanii in media (platite foarte gras), santajul si amenintarea localnicilor. Lucrurile avanseaza mai incet decat in jungla amazoniana, dar la fel de sigur.
Dezvoltare pe termen mediu si lung? Strategii de implementare ale unor proiecte turistice sau agricole?
Conservarea unor situri arheologice? Acestea sunt vorbe in vant si piedici in obtinerea profitului imediat.

Daca ceva s-a globalizat in ultimele decenii, acest ceva il reprezinta lacomia, care stabileste punti intre cele mai indepartate puncte ale globului, cum ar fi intre jungla amazoniana si Muntii Apuseni. Punti de saracie, mizerie si haos social, indiferent daca promotorii lor apeleaza la discursuri inaltatoare despre progres si prosperitate (plus 600 de locuri de munca!?) sau la santaj diplomatic si excrocare financiara, ori la mitraliere si stramutari fortate- ei sunt aceiasi.

Sub umbrela militara a SUA si UE, corporatiile spoliaza cetatenii acestor state centralizandu-le taxele si impozitele intr-o banca imensa care nu finanteaza decat expansiunea si imixtiunea in alte regiuni si tari pe care le vor secatui de resurse. Cand totul se desertifica, cand sansele de a supravietui sau a creste dispar, guvernele se vor imprumuta de la aceleasi corporatii pentru a oferi cu "generozitate" ajutoare sociale, care vor urma a fi rascumparate de la generatiile viitoare, intr-un circuit perpetuu al saraciei.

Vai! Era sa uit... Ni se ofera cu generozitate 600 de locuri de munca!...Si asta ne umple de recunostinta...Ce am putea noi sa facem in schimb? Sa ne intoarcem si cu spatele, eventual??

Niciun comentariu: